Accu's algemeen

In de modelbouw worden meestal twee soorten accu's gebruikt.
Dit zijn lood-Cadmium accu's en Nikkel-Cadmium accu's, tegenwoordig worden er ook Nikkel-Metaal-Hybryde accu's gebruikt.

De belangrijkste eigenschappen van alle accu's is dat ze kunnen worden opgeladen en opnieuw gebruikt kunnen worden, de meeste accu's kunnen zo'n 1000 keer opnieuw geladen worden.

Loodaccu's zijn in de handel (voor de modelbouw) meestal met een vaste spanning van 6 of 12 Volt. (een cel = 2 Volt), een 6 Volt loodaccu heeft dus 3 cellen.

Nikkel-Cadmium & NikkelMetaalHybryde accu's zijn in de handel met verschillende Voltage's te koop, (4,8 volt / 6 volt / 7,2 volt etc.) maar kunnen ook zelf samengesteld worden uit losse cellen, een cel is 1,2 Volt.

De hoeveelheid stroom (Ampere) kan sterk verschillen, accu's met veel Ampere zijn zwaarder dan accu's met weinig Ampere, accu's met veel Ampere zijn ook veel groter en duurder.

Nog even een simpele uitleg over de verschillende begrippen:

Spanning = Volt
Hoe meer Volt we aan een motor geven, des te sneller een motor gaat ronddraaien. Hoe meer Volt we aan een lampje geven, hoe feller een lampje gaat branden.
Hier zit natuurlijk wel een grens aan, een 6 volt motor of lampje gaat natuurlijk stuk als je er 12 volt aan geeft.
Een vaartregelaar regelt dus alleen maar de spanning/volt naar een motor, van 0 tot het maximum voltage van de accu b.v. 12 Volt.

Stroom = Ampere
Ampere is dus in feite de hoeveelheid stroom die in een accu zit.
Als je een motor van 6 Volt aansluit op een accu van 6 Volt & 4 Ah (Ah betekent: hoeveelheid Ampere per uur) en deze motor verbruikt 1 Ah dan is je accu na 4 uur leeg, en bij een verbruik van 2 Ah dan is je accu na 2 uur leeg.
Dus (het aantal Ampere van de accu) gedeeld door (het stroomverbruik van het model) is het aantal uur dat je accu meegaat.

Welke accu we in ons model gaan gebruiken is dan ook afhankelijk van een aantal factoren.

stepkke

En als laatste het stroomverbruik van de motor, persoonlijk vind ik dit het minst belangrijke punt, want in een klein bootje zoals de Steppke kan natuurlijk geen accu van 1 kilo.
In de steppke b.v. zitten 5 mignon cellen (6 volt) van 700 mA, daar kan ik ongeveer een half tot een uur mee varen, daarna zet ik er een nieuw pakketje in.

Deze pagina printen.  Deze pagina  printen.