Accu's laden

Voor het laden van de diverse typen accu's is het belangrijk om het juiste type lader te gebruiken, er is een groot verschil in de manier van laden en evt. ontladen van de verschillende soorten accu's.

acculaders Lood-Cadmium accu's

Voor het laden van loodaccu's zijn laders nodig die werken volgens het principe van een constante spanning/volt.
De hoogte van de laad spanning/volt hangt af van het aantal gebruikte cellen (een cel staat voor 2 volt), en de omgevingstemperatuur.
Bij een omgevingstemperatuur van 20 graden, moet de laadspanning 2,3 volt per cel zijn, deze spanning mag niet hoger zijn.
Dus de laadspanning van een 6 volt accu moet( 3 maal 2,3 volt =) 6,9 Volt zijn, en de laadspanning voor een 12 volt accu ( 6 maal 2,3 volt =) 13,8 volt.
Bovenstaande gegevens gelden voor een omgevingstemperatuur van 20 graden, bij een omgevingstemperatuur van b.v. 0 graden celcius moet de laadspanning van een cel 2,4 volt zijn, dus dan is de laadspanning voor een 12 volt accu ( 6 maal 2,4 volt =) 14,4 volt.
De stroom/ampere die in een loodaccu geladen wordt, is afhankelijk van de spanning/volt van de cellen. Een lader begint met het maximale wat hij kan laden b.v. 500 mA (0,5 Ah), dat wordt dan steeds minder en uiteindelijk laadt hij niets meer als de juiste laadspanning is bereikt (zie boven).

Nikkel-Cadmium accu's

Voor het laden van Nikkel-Cadmium accu's zijn laders nodig die met een contante stroom/ampere laden, de hoeveelheid te laden stroom, en de te laden tijd is afhankelijk van het type accu.
De totale hoeveelheid stroom die in een Nikkel-Cadmium accu geladen moet worden is 1,5 maal de accu capaciteit, in een accu van 600 mAh wordt totaal 900 mAh geladen.

Laadformule: Accucapaciteit maal 1,5 gedeeld door laadstroom van lader is aantal uur.

Laad voorbeelden.

Accu capaciteit maal 1,5 Laadstroom Aantal uur laden
mAh accu maal 1,5 wordt totaal laden met totaal uur
500 maal 1,5 wordt 750 100 7:30
500 maal 1,5 wordt 750 50 15:00
600 maal 1,5 wordt 900 100 9:00
750 maal 1,5 wordt 1125 100 11:25

Als een Nikkel-Cadmium accu te lang geladen wordt gaat hij kapot, omdat het voltage dan te hoog oploopt.
Nikkel-Cadmium acculaders zijn speciaal gemaakt om dit te testen tijdens het laden, ((- DELTA U) afschakeling) Tijdens het laden loopt de spanning/volt constant op tot +/- 1,6 Volt per cel, als de spanning lager wordt schakelt de lader automatisch uit, zodat de accu niet kapot kan gaan.

Memory effect
Als een Nikkel-Cadmium accu niet geheel ontladen wordt, voordat hij wordt opgeladen, onstaat er een zogenaamd Memory effect (geheugen).
De capaciteit van de accu wordt dan steeds minder en de accu gaat dan eerder leeg, dit is op te lossen door de accu meerdere keren te ontladen tot +/- 0,9 Volt per cel, en daarna weer op te laden met 150% (zie tabel) van zijn capaciteit.

Nikkel-Metaal-Hybryde accu's

Voor het laden van Nikkel-Metaal-Hybryde accu's geldt hetzelfde verhaal als voor Nikkel-Cadmium accu's, er zijn echter twee belangrijke verschillen. Er is een andere lader nodig dan voor Nikkel-Cadmium accu's, omdat de ((- DELTA U) afschakeling) van Nikkel-Metaal-Hybryde accu's lager is, en wel bij een voltage van +/- 1,4 Volt per cel.
Het andere verschil is dat Nikkel-Metaal-Hybryde accu's geen Memory effect hebben (hoera !!!!) en voor het laden niet ontladen hoeven te worden.

Deze pagina printen.  Deze pagina  printen.