Semaphore vlaggenseinen

Deze pagina printen.  Deze pagina  printen.

Semafoor- of vlagseinen is een manier van communicatie waarbij door middel van twee vlaggen het gehele alfabet geseind kan worden. Door de armen te bewegen en in verschillende posities te brengen, kan men letters, cijfers en speciale tekens seinen.

semafoor vlag De vlaggen waarmee geseind wordt, zijn gewoonlijk vierkant waarbij het rode gedeelte zich in de bovenste driehoek van de vlag bevindt.semafoor seinpositiesDe letters van het alfabet woorden geseind door met gestrekte armen de vlaggen in de verschillende posities te houden. Het patroon is vergelijkbaar met een wijzerplaat (circel) die in acht secties is verdeeld: boven, onder, buiten, hoog en laag. Er zijn zes letters waarbij ofwel de linkerhand (LH) ofwel de rechterhand (RH) voor het lichaam langs gehouden moet worden zodat beide vlaggen zich aan dezelfde zijde van het lichaam bevinden.


Het semafooralfabet kan in zeven circels worden ingedeeld:

eerste circel: A, B, C, D, E, F, G;
tweede circel: H, I, K, L, M, N (de J wordt overgeslagen);
derde circel: O, P, Q, R, S;
vierde circel: T, U, Y en "annuleren";
vijfde circel: "omschakelen naar numeriek", J of "omschakelen naar het alfabet", V;
zesde circel: W, X;
zevende circel: Z.

In de eerste circel worden de letters A tot en met C geseind met de rechterarm en de letters E tot en met G met de linkerarm, de letter D kan met zowel de linker- als de rechterarm geseind worden, wat het beste uitkomt.
A B C D E F G
In de tweede circel worden de letters H en I geseind met de rechterarm terwijl linkerarm in de positie van de letter A gehouden wordt, de letters K tot en met N worden met de linkerarm geseind terwijl de rechterarm in de positie van de letter A gehouden wordt (de J wordt overgeslagen zie vijfde circel)
H J K L M N
In de derde circel wordt de rechterarm in de positie van de letter B gehouden terwijl de linkerarm de bewegingen maakt
O P Q R S
In de vierde circel wordt de rechterarm in de positie van de letter C gehouden terwijl de linkerarm de bewegingen maakt (Anuleer geld alleen voor het laatste woord)
T U Y Anuleer
In de vijfde circel wordt de rechterarm in de positie van de letter D gehouden terwijl de linkerarm de bewegingen maakt. (na het nummersein worden nummers geseind A t/m I zijn gelijk aan 1 t/m 9 de K is 0, na de J (tevens alfabet sein worden er weer letters geseind)
Numeric J Alfabet V
In de zesde circel wordt de rechterarm in de positie van de letter E gehouden terwijl de linkerarm de bewegingen maakt
W X
In de zevende circel wordt de linkerarm in de positie van de letter F gehouden terwijl de rechterarm de bewegingen maakt (dat is er maar een de Z) bij een algehele fout worden alle twee de vlaggen op en neer bewogen.
Z Error