Modelboten bouwen is een hobby voor jong en oud, er zijn in Nederland diverse verenigingen die zich bezig houden met het bouwen van en varen met modelbouwboten.

Het doel van deze verenigingen is het uitwisselen van kennis, en met elkaar de diverse problemen die zich bij deze hobby kunnen voordoen, op te lossen, en natuurlijk gezamenlijk onze hobby te beoefenen.
De meeste verenigingen zijn in het bezit van een BASIN, (dat is een grote bak van +/- 10 bij 6 of 10 bij 8 meter,) en die wordt opgebouwd bij evenementen, beurzen, etc.

Hierin worden dan z.g.n. demonstraties gehouden met onze modelbouw boten, Er wordt b.v. een booreiland of een grote tanker in brand gezet waarna deze later geblust wordt door brandweer boten e.t.c., of er wordt een rubberboot met kinderen erin gesleept door de sleepboten.

Er zijn mensen die bij de vakhandel een bouwpakket kopen van een model dat ze mooi vinden, er zijn ook mensen die van een bestaande tekening een modelbouwschip op schaal bouwen, of zelfs eigen schepen ontwerpen en bouwen Er is keuze genoeg: onderzeeers, zeeslepers, stoomboten, yachten, enz.
Er worden natuurlijk ook zelf verzonnen vaartuigen gemaakt zoals een waterfiets, klompen als boot, en zelfs een levensechte haai.

De meeste mensen denken dat het eenvoudig is om een bouwpakket te kopen en te bouwen, maar als ze eenmaal begonnen zijn valt het meestal zwaar tegen (met een uitgebreid bouwpakket ben je al gauw een aantal maanden bezig).
Een bouwpakket van b.v ABS, of een bouwpakket van HOUT, of een combinatie daarvan hebben hun eigen specifieke aanpak nodig, en wat er van te denken als je er echt mee wilt gaan varen, of nog erger het schip wil uitbreiden met speciale functie's zoals een boegschroef en echt werkende bluskanonnen, werkende verlichting, werkend anker etc.

Daarom is het ook zinvol om lid te zijn van een vereniging, b.v. de M.B.V.A. Want de meeste mensen bij een vereniging hebben ervaringen op zeer uiteenlopende gebieden.
Verenigingen geven meestal ook Demonstraties bij diverse evenementen in het land en het is natuurlijk leuker om met een aantal mensen te gaan varen dan in je eentje.
Dat is ook een van de redenen dat door een aantal Webmasters & en modelbouwers de Vaargroep Merwede is opgezet, gewoon gezellig (geheel vrijblijvend) varen met een aantal mensen die daar plezier aan beleven.

Aantal bezoekers :

_